Benvinguts a Puigs de Menorca

Aquest blog va destinat a tota persona que estimi Menorca i volgui conèixer i donar a conèixer qualque puig o muntanya de Menorca.Tractarà de definir ses referències històriques, característiques des terreny i qualque curiositat.



diumenge, 17 d’octubre del 2010

Pujada al Toro - vertent Est (L'Enzell)

Sa muntanya d'El Toro és sa més alta de Menorca amb 362 metres sobre es nivell de la mar .Per pujar-hi amb vehicle motoritzat hi ha una carretera que surt de sa població d'Es Mercadal , a una altura de 67 m.s.n.m , i que recorre prop de 3 km ( 2,97 si es mesurador de distàncies de Google Earth es prou correcte). Per tant , podem considerar una pendent mitja de 9,83 %.

Pendent mitja = altura salvada/ distància recorreguda

Sempre havia pensat que per pujar al Toro no hi havia més remei que pujar per sa cara oest , és a dir per sa carretera de tota sa vida. Com a màximpensava que podies evitar part de sa pujada pes Rafal d'es Frares.





Aquest dia lo que vaig intentar va ser partir des de s'hort de L'Enzell , anar bordetjant El Toro en direcció sur fins trobar uns caminets semblants a un talla-focs.Començant a pujar un poc prest trobes una valla que t'impedix seguir pujant però fàcilment es salva pocs metres cap al sur on  sa valla es troba amb una gran roca.
A partir d'allà hi ha uns 50 metres de vegetació bastant frondosa que impedeix es pas de forma tranquila , però amb un poc d'esforç es passa i prest es torna vegetació molt més dispersa a la vegada que sa pendent es comença a accentuar de forma important.




Una vegada salvats es primers metres de pujada forta vaig haver de provar un parell de ramal antes de trobar es qui no fos massa perillós .Vaig començar a anar cap el nord una altra vegada a mesura que anava pujant fins arribar a un punt que me va semblar podia començar sa pujada final que era sa de més pendent fins a trobar ja sa finca pròpiament de s'ermita de la Mare de Déu del Toro. Saps que te trobes sa finca de s'ermita perquè hi ha una paret seca que està bastant derruida. A partir d'allà ja es suavitza sa pendent tornant a haver-hi més vegetació , a més d'un pinar abundant.
En definitiva, no és una excursió senzilla però anant amb compte tampoc d'un perill excessiu.S'han de botar unes quantes barreres però dubt que en cap moment travessés cap tanca privada, i segur que cap tanca privada de conreu o pastura.


A continuació us deix unes fotos de sa pujada:




Sa població que es veu és Maó .



Es dos puigs que es veuen són es de L'enzell (232 metres)  i de s'Ermita ( 238 m.). Més endavant publicaré una entrada d'una excursió a  n'es dos puigs que vaig fer posteriorment a sa pujada al Toro.






Aquí acaba aquesta excursió apassionant .Vaig tardar una hora i mitja per pujar encara que sabent es camí la pots fer perfectament amb poc més d'una hora .Per acabar dir que vaig baixar per sa carretera fins a sa desviació per anar cap a s'Hort de L'Enzell.

Esper us hagi agradat !

1 comentari:

  1. Hola, ja fa un temps vaig trobar el teu blog fàntastic, soc un amant de "l'aventura" i a pesar de que molt indrets del teu bloc ja els coneixeia o els havia fet, m'ha va ajudar a fer el del "Puig Menor". De fet, vaig trobar el teu blog cercant informació del Punt Geodesic del Puig Menor i hem va ajudar a arribar-hi, a pesar de que vaig fer-ho poc despres dels 2 caps de fibló que van atrevassar l'illa i van "arressarar" tot al seu pas, incluit part del camí per pujar al Puig Menor. A més, suposo que ho vaig fer anys després de de la teva publicació i part del camí s'ha tornat més espés i va ser bastant més complicat.
    Bé, la cosa que es que veient el teu bloc vaig veure aquesta publicació molt interesant i que ha pesar d'haver dentit algo en alguna ocasió de poder pujar al toro per el Est, no pensava que es pogués fer per on crec que ho varés fer segons indiques i tampoc conec ningú que ho sapigués. Sí, coneixia per pujar-hi per un parell de camins desde l'Enzell per el camí de "Sant Eulalies" que et conduia fins a mitja carretera de pujada, e inclús podries desviarte i pujar fins dalt per una variant ja bastant més complicada.
    Pero aquesta ruta que varés fer la tinc com a pendent... tens track del dia que la vares fer?
    Fa temps que tenc pensat fer-la enllaçant desde es Puig de l'Enzell per on ja he probat de baixar als Horts de l'Enzell, pero no sé exactament on varés agafar camí exactament per iniciar la pujada i només tenc una idea per el que he inspeccionat i he vist a mapes i fotos teves. Esper hem puguis ajudar.
    Moltes gàcies.

    ResponElimina