Benvinguts a Puigs de Menorca

Aquest blog va destinat a tota persona que estimi Menorca i volgui conèixer i donar a conèixer qualque puig o muntanya de Menorca.Tractarà de definir ses referències històriques, característiques des terreny i qualque curiositat.



dilluns, 7 de març del 2011

Puig Menor

Hola!
Es Puig Menor es troba aprop d'una de ses formacions més espectaculars de Menorca: ses Penyes d'Egipte. És un puig que es troba a 112 m.s.n.m. i per arribar-hi s'ha de prendre es camí que va des de sa carretera Maó-Fornells fins es Camí d'en Kane passant per es lloc de colònies de Binixems. Per qui no conegui aquest camí , es fàcil trobar-lo si es pren es camí que hi ha a l'esquerra a n'es darrer revolt abans d'enfilar , en direcció Maó-Fornells, sa recta de s'Ermita de Fàtima. Hi solen passar pocs vehicles i és molt recomanable per fer-hi una excursió o una volta en bicicleta.





Una vegada agafat es camí anteriorment esmentat hem de prendre cap a la dreta i no entrar dins sa propietat de Ses Terres Velles , que veurem una vegada a dalt es puig , i que podem veure a n'es darrer mapa. Així , tocarà pujar una costa encara pes camí fins que veiem una barrera a la dreta després de ja haver pujat bastant. Aquesta barrera duu a unes tanques que haurem de bordetjar per no trepitjar es sembrat i començar sa pujada quan vegem sa següent imatge :



Pujarem per una torrentera fins unes grans roques que serveixen de mirador cap a sa planícia que enfoca cap a sa zona compresa entre Favàritx i S'Albufera. Veurem, com he dit antes, es lloc de ses Penyes Velles i també es d'Egipte.


Des d'aquestes roques podem veure es vèrtex geodèsic a n'es cim d'es puig cap a Llevant i ses penyes d'Egipte cap a Ponent.



Una vegada allà continuam caminant pes turó fins arribar a n'es cim d'es Puig Menor per contemplar d'es de S'albufera fins Favàritx al nord-est , i es grup de muntanyes format per El Toro, L'Enzell, S'Ermita i Sa Roca ( o Muntanya Nova). a l'oest . Aquestes quatre puigs són es qui es veuen a sa següent imatge , encara que no es diferencien entre es segon i es tercer.


Direcció sud-sudoest des d'es cim d'es puig hi ha una bona visió cap es bosquet i torrent d'es Puntarró ( a s'altre banda d'es camí que havíem pres per arribar) però malauradament no dispòs d'imatges. Es tracta d'un torrent curiós ja que no desemboca a la mar sinó a s'Albufera d'es Grau.
Així com vam veure a s'anterior article refernt Sa Fita o Sa Falconera , hi ha instal·lat un punt geodèsic a n'es cim d'es Puig Menor. Voldria explicar un poc de què es tracten aquestes estructures:

"Un vèrtex geodèsic és una senyal permanent que es materialitza sobre el terreny i que forma part d'una xarxa de triangles on les coordenades s'han calculat amb la major exactitut i precissió possible. Aquesta xarxa dóna la volta al globus terraqui , és a dir, el món està comunicat mitjançant els vèrtexs geodèsics i els mateix sistema de coordenades.
La senyal, en general, és un cilindre d'aproximadament 1,20 metres d'altura muntat sobre un dau de formigó i pintat de blanc encara que també pot ser un prisma quadrangular. A sobre d'aquesta senyal s'hi instal·la l'instrument topogràfic per fer les mesures necessàries. Des de cada senyal se'n poden observar varies , així que els vèrtexs estan situats en els llocs més alts , lliure d'obstacles i amb una gran visió .
Es pot fer una classificació segons ordres : de 1er , de 2on i de 3er. La xarxa de 1er ordre té els seus vèrtexs separats per una distància d'uns 40 Km , la de 2on per una d'entre 15 i 20 Km , i la de 3er per una d'entre 4 i 5 Km. La xarxa de 1er ordre és la de més precissió."








A Menorca hi ha un total de 29 vèrtexs geodèsics , dels quals he llegit que tres estan pràcticament derruits i tres més en mal estat. Comptant-los damunt es mapa se'n veuen 27 però sembla ser que n'hi ha tres a sa muntanya d'El Toro. Aquestes imatges estan preses de s'Institut Geogràfic Nacional :


Dins s'enllaç es pot aproximar més i veure es punt exacte d'aquests vèrtexs. Tenc una imatge de s'advertència de destruir o danyar aquests vèrtexs , així que alerta!




Esper que us animeu a fer s'escapada i que us sigui d'interés sa informació !

3 comentaris:

  1. Hola.Ja fa dos estius que intentem pujar al Puig Menor i veure el seu vertex geodèsic, amb la calor de l'estiu. No ho hem aconsseguit tot i que portem les fotos del teu blog al mòbil. Ens pots ajudar?

    ResponElimina
  2. Hola Zoila,

    disculpa que no hagi contestat abans.

    La veritat és que és un poc complicat i ja fa un parell d'anys que no hi vaig.
    Fins on heu conseguit anar?

    ResponElimina
  3. Gràcies per contestar.... Bon dia. Ho hem fet pel camí de Binixems, allà ens varem liar moltissim.Ho varem provar per ses Penyes i tampoc. Ara penso que potser ho farem de nou per tercer cop per Sa Cova de Baix. Si recordes cosa ja diras. Salut!!!!

    ResponElimina