Benvinguts a Puigs de Menorca

Aquest blog va destinat a tota persona que estimi Menorca i volgui conèixer i donar a conèixer qualque puig o muntanya de Menorca.Tractarà de definir ses referències històriques, característiques des terreny i qualque curiositat.



dissabte, 19 de febrer del 2011

Sa Falconera/Sa Fita

Hola a tots!
Avui tractaré de donar una visió d'un d'es puigs més complicats de fer cim , no ja per sa pendent o per sa distància a recòrrer (que també) sinó per sa dificultat de prendre es camí que ens durà directament a n'es cim i de no perdrer-se per petites desviacions o dins sa vegetació.
Segur que sense seguir es camí mínimament marcat es pot arribar a pujar però no sense fer envant i enrere i una bona quantitat d'arraps i arrossegades per terra.
Es cim d'es puig de Sa Falconera té una cota de 206 m.s.n.m i es troba entre La Vall i Es Plà de Mar. És a dir, podem triar anar en cotxe fins es pàrking d'Algaiarens o a n'es de Cala Pilar. Es dífícil identificar es puig com a tal ja que de per sí tota sa regió compresa entre aquestes dues cales és d'una altitud considerable. Així i tot , quan siguem a dalt podrem tenir una visió perfecte cap es Penyals d'Alfurinet , Sa Muntanya Mala , caló de n'Alfurinet i intuir sa Bassa Verda més cap a ponent.


Jo hi vaig anar partint d'Algaiarens , així que després d'aparcar es pren es Camí de cavalls en direcció Cala Pilar. Cap problema de moment ja que sempre està ben senyalitzat i no té pèrdua.
Després de 30-40 minuts caminant haurem d'estar ben atents a una desviació a l'esquerra que no està més senyalitzada que per sa fita que es veu a sa següent imatge i que està senyalitzada a n'es mapa anterior amb una creu negra. Per tant en es moment de veure una barrera com sa de sa foto s'ha de prestar atenció perquè si no es puja per aquí es complica bastant.


Una vegada presa sa desviació no han acabat es problemes d'orientació. Poc després de sa desviació ens trobam amb una barrera feta amb "palers" i rames que haurem de botar i prendre un petit camí que comença a pujar tirant un poc cap a l'esquerra . Cinc minuts després s'hauria de trobar una torrentera d'un metre d'ample més o menys que s'ha de seguir tot es temps fins a arribar a un bosquet.
Hi ha un punt , crec que quan s'arriba a sa torrentera , que es poden veure uns punt vermells que marquen es camí fins a dalt de tot encara que as final , després d'agafar un poc cap a la dreta havent caminat un poc per dins es bosquet , es poden perdre de vista degut a sa abundant vegetació que hi ha.
Sabrem que hem arribat quan ens trobem amb lo que crec és un poblat talaiòtic en runes. A simple vista semblem quatre roques mal posades però amb una inspecció més detallada es veu que no és així.


Ens podríem confondre amb un altre grup de pedres més avall però reconeixerem es poblat quan hi hagi unes bones viste cap a Cala Pilar , o més ben dit cap a sa vall que duu d'Es Plà de Mar cap a s'interior. Ses millors vistes són un poc més amunt però ja no és complicat , només caminar un poc més en direcció nord.
Allà trobarem un punt geodèsic que s'anomena Sa Fita .



Com es pot veure a sa següent imatge , sa visió es molt clara en direcció llevant , arribant a veure el Toro darrera Es Milocar i sa muntanya de Santa Àgueda.

 

Aquesta imatge està presa d'allà mateix que s'anterior però en direcció es Penyal des Frares i Cala Carbó.


Per qui volgui sebre més sobre ses terres de La Vall recoman es quadern de folklore "Paratges de l'illa(II). Les terres de La Vall (Ciutadella)" d'es folklorista Antoni Bonet. Específicament de Sa Fita diu : "un temps es guanyaven es pa de cada día un bon ranxo de carboners, per açò ara mentre devallam no serà extrany que encara trobem restes de barraques fetes per aquests homos."
Un altre punt molt interessant d'aquest quadern és com van aparèixer i desaperèixer ses cabres a La Vall .
Per qui volgui consultar es quadern , el pot trobar a sa biblioteca pública de Maó (ref : SM Ca10-45).



Actualment , que està molt de moda sa excursió a Sa Bassa Verda, es pot aprofitar i provar de pujar a sa Fita i disfrutar d'una bona pujada i d'unes vistes diferents i polides.
Recordar que no és una pujada fàcil i que , de vegades , més val fer una passa enrera que esforçar-se pujant per un camí que potser no us permetrà arribar a dalt .
Molta sort i ja contareu ! 


17 comentaris:

  1. Sí que va ser feixuc, sí. Però val molt la pena!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bona excursió, Joan.

      Gràcies per sa visita d'es blog.

      salutacions

      Elimina
  2. Avui he fet aquesta excursió seguint les teves indicacions. Una pujada dura i un poc complicada però, quan arribes dalt és espectacular!!
    Felicitats per la informació i pel bloc.
    Magda

    ResponElimina
  3. Realment les vistes espectaculars.El cami de encant."POC A POC!" Felicitats per la informació...Tolo Pons 17 de Setembre 2011

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molt bones vistes i una muntanya amb història.

      Gràcies per sa visita.

      Elimina
  4. Moltes gràcies per aquesta informació! No hi havia pujat mai i val la pena! Ara sa fita des cami de cavalls amb s'indicació ja no hi es, es cami comença despres de sa Fita Nº 07 - 94, vinguent de la Vall. Si colqu vol es track el tenc en gpx

    ResponElimina
    Respostes
    1. Me'l pots passar? La meva adreça és flmarqueologia(arroba)gmail.com
      Salutacions.
      Ferran

      Elimina
    2. Bones explicacions d'Aquesta excursió. Xec, me podríes passar es track? el meu mail és antoni@photopills.com.
      El meu nom és Antoni Cladera

      Elimina
    3. Bon dia ha passat temps des del teu comentari, però si veus la meva resposta em podries enviar també el track a xavigomilapons@gmail.com? GRàcies

      Elimina
  5. Hola! Volia demanar si es podria fer amb un bebe en motxilla portabebes? O no ho veieu clar? Gracies!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si, se puede pero no es lo más recomendable, hay muchas ramas que molestan para pasar, si no pierdes el camino es relativamente fácil, pero mejor por la mañana y con alguien que haya subido.

      Elimina
    2. Hola Gretell, com bé diu en Juan no és sa millor excursió per no tenir ses dues mans lliure en tot moment.
      tot i açò, no és impossible pero ja va a gustos d'aventura.

      gràcies per sa visita.

      salutacions

      Elimina
  6. Gràcies per sa informació. El proper cap de setmana intentaré pujar-hi.

    ResponElimina
  7. Esper que aconseguissis arribar a dalt ja que és una excursió que val molt la pena!

    Crec que ses indicacions inicials que poso com a referència han canviat un poc però potser ses fotos poden ser útils.

    Gràcies per sa visita!

    ResponElimina
  8. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina